Menu

Wheelsonline

Waar zijn winterbanden verplicht?

Over het algemeen gaat de winterbandenwet pas van kracht bij winterse weersomstandigheden. Hierbij wordt sneeuw, ijs en een temperatuur onder de 7 °C of kouder bedoeld. In veel landen is er een periode vastgesteld, bijvoorbeeld van 01-11 t/m 01-04. Indien je niet voldoet aan de winterbanden regels kun je in sommige landen een boete krijgen en in het geval van een ongeluk zelfs aansprakelijk worden gesteld. Ben dus goed voorbereid wanneer je met de auto naar het buitenland gaat.

Landen in Europa waar het verplicht is om met winterbanden te rijden gedurende de wintermaanden zijn o.a.; Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn winterbanden in bepaalde regio’s alleen verplicht bij signalisatie. Voor een compleet overzicht van waar in Europa en erbuiten winterbanden verplicht zijn lees je terug op onze pagina over winterbandenplicht.

Sneeuwvloksymbool

Per 1 januari 2018 zijn de regels voor het gebruik van winterbanden in Duitsland aangescherpt. Als er op je winterband de tekens M+S “mud + snow” staat dan voldoet deze band in Duitsland niet meer als kwalificatie voor winterband. Op alle nieuwe winter- en 4-seizoenenbanden die na 1 januari 2018 geproduceerd zijn, moet het zogenaamde sneeuwvlokjessymbool getoond worden. Vanaf 1 januari 2018 is dit symbool in Duitsland verplicht anders loopt u de kans op een boete bij controle en die boete bedraagt al gauw minimaal € 60,00. Deze nieuwe regel geldt dus niet voor banden die voor 1 januari 2018 geproduceerd zijn. De productiedatum van de band kun je aflezen aan de hand van de DOT-code die op de band vermeld staat.


Bron: Wheelsonline